VCA-examenstress

De operationele medewerkers en leidinggevenden van een VCA-gecertificeerd bedrijf of zzp’ers die het nodig hebben, moeten er eens in de tien jaar aan geloven: Het behalen van het VCA-diploma. Voor de meesten is dat goed te doen, mits zij de nodige voorbereiding treffen. Maar er zijn ook veel mensen die het met angst en beven tegemoet zien. Ieder bedrijf heeft wel een of meerdere medewerkers die bijvoorbeeld dyslectisch zijn, last hebben van faalangst of examenvrees.

Tijdens hun dagelijkse werkzaamheden in het bedrijf kunnen zij zich goed handhaven. Vaak zijn juist deze medewerkers op de werkvloer hele goede en vakbekwame  mensen. Zij hebben zich extra ontwikkeld in de dingen waar ze goed in zijn, de praktijk. Ook op het gebied van veiligheid staan ze hun mannetje. Maar helaas voor hen, een VCA-diploma moeten ze halen. Soms zit daar vanuit het bedrijf ook een behoorlijke druk op. Zonder geldig VCA-diploma kunnen zij hun baan niet behouden. Dit maakt het nog lastiger.

Voorleesexamen
Er is ook schaamte. Als deze medewerkers ingeschreven worden voor een VCA-cursus, zullen zij niet snel tegen hun werkgever zeggen dat ze er als een berg tegen opzien. Ook de reden wordt verzwegen. Op de voorhand vragen om een voorleesexamen doen ze vaak niet, omdat zij geen uitzondering willen zijn. Pas na meerdere keren zakken, wordt duidelijk met welk probleem zij worstelen.

Maar hoe dan?
En dan? Gaan we ze dan eindeloos opnieuw opgeven voor weer een cursus met examen? De betrokken medewerker wordt hier steeds gefrustreerder van. Laten we het voor wat het is en doen we tijdens een VCA-audit net of de medewerker niet bestaat?

Afwijken van reguliere methodes
Dit zijn geen oplossingen, niet voor het bedrijf en niet voor de medewerker zelf. Er moeten methodes zijn waarbij zij meer kans maken op een VCA-diploma. Dit wijkt af van de reguliere lesmethodes. Want juist in een grote groep durven mensen die meerdere malen zijn gezakt, niets te vragen als ze het niet begrijpen. En als een docent hen een vraag laat beantwoorden of iets laat voorlezen, zakken ze het liefst door de grond.

Training in examenvragen
Goede individuele begeleiding en de lesstof vertalen naar hun persoonlijke situatie en dagelijkse werkzaamheden helpt. Evenals het trainen van en het omgaan met de examenvragen. Want de manier van vraagstellen en de lange zinnen, vele afkortingen en antwoorden die elkaar weinig ontlopen, nekt deze mensen. En dat willen we toch niet?

Heleen de Vries Lentsch is veiligheidskundige en schrijft voor VCAnieuws.nl maandelijks een blog over haar praktijkervaringen. 

 

Meer blogs van Heleen 
Als je helm maar goed zit
Gelegaliseerde criminelen
Miscommunicatie
Wil je even tekenen
Een veilige vakantie
Kies altijd antwoord B