SSVV waarschuwt voor ongeldige Duitse passen

Scholing zonder examen zorgt voor schijnveiligheid

De SSVV waarschuwt voor de uitgifte van pasjes waarvan lijkt dat de eigenaar een BVCA- of VOLVCA-examen heeft afgelegd terwijl dit niet zo is. De persoon heeft geen rechtsgeldig diploma. 

De SSVV zegt dat VCA- en SCC-gecertificeerde bedrijven steeds vaker worden geconfronteerd met dergelijke pasjes en andere documenten. De organisatie spreekt van een "schijnveiligheid".

Aanbieders van deze valse passen opereren meestal vanuit Duitsland. "Alleen een vermelding in het Centraal Diploma Register verzekert dat een persoon daadwerkelijk zijn of haar VCA diploma heeft behaald", aldus de SSVV.

De SSVV legt uit: "In Duitsland geldt de regel dat kandidaten voorafgaand aan het maken van een VCA-(SCC)examen verplicht en aangetoond drie dagen een cursus moeten hebben gevolgd. Deze opleiders verstrekken vervolgens een pasje of een certificaat met een nummer. Met dit nummer kunnen bedrijven in een database op de website van de aanbieder zoeken (vergelijkbaar met ons CDR). Op het pasje staat dat het om Schulung gaat (enkel opleiding dus) maar het wekt gemakkelijk de indruk dat het gaat om een BVCA (SCC DOC 18) of VOLVCA (SCC DOC 17) diploma." Op de pasjes staat bijvoorbeeld dat zij, net als bij een examen, tien jaar geldig zijn. 

Op de website van SSVV staat een lijst met bedrijven die de valse pasjes uitgeven. Die zitten ook in Nederland. De belangenbehartiger neemt samen met partners CSM België en VAZ Duitsland met klem afstand van deze gang van zaken. Zij roepen bezitters van deze passen op alsnog examen te doen.

"Overigens blijven wij erop wijzen dat raadpleging van het centraal register de enige manier is om de geldigheid van een VCA-diploma te verifiëren. Komt een diploma niet in één van deze databases voor, dan is er sprake van een ongeldig document", schrijft de SSVV op de eigen website.

 

Zoekwoorden
VCA
Duitsland
veiligheid
diploma
examen