Als je helm maar goed zit

Heleen de Vries Lentsch blogt over haar praktijkervaringen als veiligheidskundige. Deze keer over de veiligheidshelm.

De laatste maanden waren de drie b’s steeds in het nieuws: bed, bad, brood. Daar moest ik aan denken bij het lezen van een brief van een grote aannemer. Maar deze keer ging het natuurlijk niet over illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers. De brief was gericht aan de onderaannemers en ging over het door hen ingevoerde sanctie beleid. Ook drie b’s, namelijk brul, brief, biezen pakken.

De drie b’s van de aannemer gaan over maatregelen die genomen worden door de hoofdaannemer als een werknemer zich niet aan de door hen ingevoerde draagplicht van bijvoorbeeld de veiligheidshelm houdt. Bij een overtreding volgt als eerste een duidelijk verstaanbare brul. Bij herhaling wordt aan de bewuste medewerker een waarschuwende brief gestuurd. Als dat nog niet het gewenste resultaat oplevert volgt biezen pakken.

Doorgeslagen veiligheidsmaatregel
Pas belde een verontwaardigde klant mij. Hij heeft een stofferingbedrijf en zijn werknemers moesten tapijt leggen in de kantoren van de bewuste aannemer. De tapijtleggers zitten veel voorovergebogen en op de knieën. Ook zij moesten tijdens het werk de veiligheidshelm dragen. Telkens werden zij gehinderd doordat de helm afviel of deze hen het zicht belemmerde. Hij vertelde dat er geen gevaar was voor vallende voorwerpen, ook niet voor stoten. Gewoon een lege kantoorruimte. Hij vroeg wat ik er van vond. Ik ben het 100% met hem eens dat dit een voorbeeld is van een doorgeslagen veiligheidsmaatregel, waarbij niet meer nagedacht wordt.

Zelf nadenken afgestraft
De aannemer met de algemene helmplicht is af van een hoop gedoe, hij is ingedekt en er is gemakkelijk te handhaven. Veiligheidskundigen ter plaatse zijn gefocust op de helm en lopen de hele dag te brullen: ‘helm op’. Zelf nadenken over de risico’s en noodzakelijke maatregelen, wordt zo afgestraft.  Andere risico’s lijken van minder belang, iedereen is met die helm in de weer.

Als je helm maar goed zit
Vorige week ging ik tijdens een VCA-audit mee op een projectbezoek in de haven. De medewerker voor wie wij kwamen, was daar aan het werk met een shovel. Toen wij arriveerden werd zojuist zijn shovel uit het laadruim van een vrachtschip gehesen. We konden onze ogen bijna niet geloven toen we zagen dat de machinist tijdens dit hijswerk nog in zijn cabine zat. Toen we goed keken zagen we dat hij wel zijn veiligheidshelm op had… Waarschijnlijk had hij in het verleden een poosje gewerkt voor de aannemer met het drie b’s beleid.                                                             

Heleen de Vries Lentsch is veiligheidskundige en schrijft voor VCAnieuws.nl maandelijks een blog over haar praktijkervaringen. 

Meer blogs van Heleen 

Kies altijd antwoord B
Gelegaliseerde criminelen
Miscommunicatie
WIl je even tekenen
Een veilige vakantie