VGM-werkplekinspecties: populair, maar ook doeltreffend?

VGM-werkplekinspecties: populair, maar ook doeltreffend?

Werkplekinspecties kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. In de praktijk blijkt de ene methode wel effectiever dan de andere. In een serie van drie artikelen gaan wij dieper in op verschillende aanpakken. Wij beginnen bij de 'klassieke' afvinklijsten.

Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat het niet effectief is als een checklijst uit het digitale archief wordt gehaald en wordt voorzien van een nieuwe datum. Toch gebeurt dit in de praktijk geregeld. Een werkplekinspectie schiet dan het doel voorbij.

 

De achtergrond bij werkplekinspecties

Om bij het begin te beginnen. Het systeem van werkplekinspectie vindt zijn oorsprong in het Lateinersysteem of de dominotheorie. Het Lateinersysteem is een systeem dat is ontwikkeld door veiligheidskundige Lateiner in samenwerking met de Amerikaanse veiligheidskundige Herbert William Heinrich en is gericht op het achterhalen van de mogelijke oorzaken van ongevallen. Deze theorie beschrijft het ontstaan van ongevallen aan de hand van een domino-effect daarom heet het Lateinersysteem ook wel de dominotheorie. Door middel van de dominotheorie wordt inzichtelijk gemaakt welk patroon achter het ontstaan van ongevallen ligt.

...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 85,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!