VCA-certificaat te koop

In een nascholingscursus voor veiligheidskundigen vertelde de trainer iets waar ik nog steeds grote moeite mee heb. "Het VCA-certificaat kun je gewoon kopen”. Eerst dacht ik nog aan een stevige stelling om de cursisten alert te houden en de discussie op te roepen, maar helaas, niets bleek minder waar.

De cursusleider bleef zich in nevelen hullen. Hij heeft geen enkele toelichting op zijn stelling gegeven. Als nu zelfs een trainer voor veiligheidskundigen dit soort verhalen de veiligheidswereld instuurt, ga ik mij toch wel zorgen maken. Dat zijn zo van die momenten waarop ik mij afvraag waarom er zoveel gemopperd wordt op het VCA-systeem.

Klagen over VCA
Mopperen op en over VCA is niets nieuws. Dat is jammer, want een goed functionerend VCA-systeem geeft veel duidelijkheid over hoe een bedrijf omgaat met veiligheid en kan (bijna-)ongevallen voorkomen.

Betere werksfeer door VCA
Dat VCA voor een groot deel over zijn eigen veiligheid gaat, zet een mopperende medewerker al snel op een positieve manier aan het denken. En zo kunnen zijn negatieve opmerkingen aan de kant gezet worden. De ondernemer en/of VG-functionaris wordt wat milder in zijn negatieve opmerkingen over het VCA-systeem...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 91,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!