Wil je even tekenen…

Toolobx checklist voor VCA

Als eind 2016 de nieuwe versie van de VCA norm verschijnt, hoop ik dat er op het gebied van de toolboxen een wijziging komt. Ik heb het destijds een onbegrijpelijke stap gevonden dat de toolbox uit de checklist voor de VCA* bedrijven werd gehaald. En dat terwijl de Arbowet werkgevers verplicht om schriftelijk aantoonbaar instructie en  voorlichting te geven over Arbo, veiligheid en de situatie binnen het bedrijf.

Hoe kun je dat anders doen dan via een toolbox met presentielijst? Ik heb al die jaren mijn VCA* gecertificeerde klanten geadviseerd om eens per kwartaal een toolbox te houden. Voor iedereen een haalbare kaart en nuttig bovendien.

10 toolboxen per jaar
Niet alleen voor VCA* maar ook voor de VCA** bedrijven. Deze laatste groep moet  tien toolboxen per jaar houden. Hoe doe je dat als je 60 medewerkers hebt? Ik heb klanten met werkzaamheden op locatie. Veel medewerkers gaan maandenlang direct van hun woonplaats naar de werklocatie.

Ga je deze mensen dan, na een dag werken van 07.00 tot 16.00 uur, ook  nog een keer eens per maand ’s avonds naar het bedrijf laten komen? Zestig man tegelijk is geen optie, dus er moet een heel rooster worden gemaakt. Dezelfde toolbox moet dus zo’n drie keer gegeven worden. Dat betekent een hoop logistiek denkwerk. Dus wat is de dagelijkse praktijk?

Creatieve oplossingen
Ik heb de meest “creatieve oplossingen” langs zien komen:
-       toolboxen via de mail versturen met een ontvangstbevestiging
-       een stapel presentielijsten in de kantine met 4 verschillende kleuren pennen erbij
-       een nieuwjaarsborrel of jaarvergadering met bij de uitgang een stapel toolboxen met presentielijsten met weer al die kleuren pennen. Want ja, alles tekenen met dezelfde pen valt een beetje veel op.

Alles voor de audit…
Volkomen nutteloos natuurlijk. Ook een zeer slecht signaal naar de medewerkers toe. Die zijn ook niet gek! Wie gaat er tekenen voor informatie die hij niet heeft gekregen? Welke indruk maak je als werkgever als je zelf een loopje neemt met veiligheid en het VCA-systeem? Wat verwacht je dan van je medewerkers?

Er zijn heus bedrijven die het serieus oppakken en hun uiterste best doen om het volgens de norm te regelen. Petje af. Maar bovenstaande kom ik tegen, echt. Dus VCA commissie, beter vier keer per jaar een echte, nuttige toolbox die uitvoerbaar en realiseerbaar is. Met een positief signaal naar de medewerkers dan de huidige situatie. Of zijn er bedrijven/auditoren met nog veel betere ideeën? 

Heleen de Vries Lentsch is veiligheidskundige en schrijft voor VCAnieuws.nl maandelijks een blog over haar praktijkervaringen.

Meer blogs van Heleen 

Als je helm maar goed zit
Kies altijd antwoord B
Gelegaliseerde criminelen
Miscommunicatie
Een veilige vakantie