Meten met twee maten

meten met twee maten blog

De crisis is voorbij, er is meer werk in de bouw - en het aantal dodelijke ongevallen stijgt. Want sommige opdrachtgevers meten met twee maten als het gaat om VCA-certificaten.

Het is merkbaar en je hoort het al een poosje in het nieuws: de crisis is voorbij. De economie trekt aan, er wordt meer besteed, er is meer werk. Heel positief allemaal. Maar helaas heeft deze verbetering op het gebied van veiligheid een negatief effect: het aantal ernstige en dodelijke ongevallen is weer gestegen.

In de eerste helft van 2016 is het aantal ernstige ongevallen in de bouw met 14 procent toegenomen. Het aantal dodelijke ongevallen steeg maar liefst met 56 procent.  Als verklaring geeft de Inspectie SZW dat dit een logisch gevolg is van meer werk en arbeidsplaatsen.

Moeten we dit dan klakkeloos accepteren of kunnen we hier misschien toch iets aan doen? Wat is er aan de hand?

Bij veel werkaanbod zijn er veel medewerkers nodig. Het werk moet gedaan, dus als het lastig is om personeel te krijgen of onderaannemers in te huren, worden eerder grenzen verlegd en regels overtreden. Waar eerst een streng en duidelijk inkoopbeleid was, wordt men nu soepeler. Anders komt de oplevering van een project...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 89,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!