Kies altijd antwoord B

Heleen de Vries Lentsch blogt over haar praktijkervaringen als veiligheidskundige. Kies altijd antwoord B.

Tijdens het geven van VCA-cursussen krijg ik te maken met allerlei cursisten. Van stratenmakers tot kraanmachinisten, lassers en tractorchauffeurs. Hoe meer verschillende beroepen in een groep, hoe boeiender de dag is. Van elkaar kun je heel veel leren, daar kan geen boek tegenop.

Ik nodig iedereen in de groep uit om vooral te komen met praktijkvoorbeelden over de verschillende onderwerpen die worden behandeld. Zo vraag ik bijvoorbeeld wie een PMO-onderzoek heeft gehad, een bedrijfsongeval heeft gehad, werkt met een kettingzaag of een bezoek van de Inspectie SZW heeft meegemaakt. Als mensen uit hun eigen praktijkervaring vertellen, wordt het voor de anderen ook veel duidelijker. Dan is het geen theoretisch verhaal meer uit het boek, maar gaat het leven. Gevolg is dat het interessanter is en de lesstof beter blijft hangen.

Examenvragen oefenen
Een deel van de cursus besteed ik aan het oefenen van examenvragen. Het omgaan met de meerkeuzevragen is, vooral voor mensen die hun schoolperiode al ver achter zich hebben gelaten, een zware dobber. Ook dyslectische cursisten, kost het veel inspanning.

Lange zinnen
Je kunt het boek nog zo goed doornemen, als je niet goed oefent op de vragen is het VCA-examen nog knap lastig. Het lijkt soms wel een examen Nederlands. Lange zinnen , antwoorden die op het eerste gezicht veel op elkaar lijken en het ontbreken van het ideale antwoord. Als je niet heel goed (en vooral rustig) leest, ga je helemaal de fout in.

Hardop redeneren
Bij het oefenen van de vragen laat ik cursisten hardop redenen. Wat weet je over het onderwerp, wat wordt er precies gevraagd, wat is de meest veilige oplossing. En let op de zogenaamde instinkers, die kun je direct uitsluiten. Zo gaan we het hele boek door. Over het algemeen gaat dit echt heel goed. Dan beginnen de cursisten de manier van vraagstellen door te krijgen en lukt het steeds beter om tot het goede antwoord te komen.

Tot tien tellen
Uitzonderingen daargelaten. Na ieder hoofdstuk behandelen we in de groep een aantal meerkeuzevragen. Als dan iemand bij ieder antwoord steevast begint met ‘ik gok op…’. Dan is dat voor mij tot tien tellen, zeker als ik net iets heb uitgelegd. Of mensen die zeggen ‘ik denk dat het A is, maar het kan ook B zijn, nee doe toch maar C.’

Altijd antwoord B
Of die cursist die bij het proefexamen overal voor antwoord B koos omdat volgens hem statisch is bewezen dat bij multipel choice antwoord B het meest voorkomende antwoord is. Gelukkig zijn dat uitzonderingen en lukt over het algemeen iedereen het diploma te behalen. Verder hoop ik natuurlijk dat de VCA-cursus voor alle cursisten een positieve bijdrage levert aan het veiligheidsbewustzijn.

Heleen de Vries Lentsch is veiligheidskundige en schrijft voor VCAnieuws.nl maandelijks een blog over haar praktijkervaringen. 

Meer blogs van Heleen 
Als je helm maar goed zit
Gelegaliseerde criminelen
Miscommunicatie
WIl je even tekenen
Een veilige vakantie