Gelegaliseerde criminelen

Vanaf september 2015 blogt Heleen de Vries Lentsch over haar praktijkervaringen als veiligheidskundige. Deze editie gaat het over gelegaliseerde criminelen.

Nee, deze blog gaat niet over hangjongeren, pyromanen, inbrekers, overvallers, drugsdealers of andere criminelen. De term 'gelegaliseerde criminelen' heeft een klant verzonnen. Hij had het over de auditoren die komen beoordelen of uw bedrijf aan de eisen vanuit de norm (VCA/ISO etc.) voldoet.

Ik ben het met hem eens dat er natuurlijk onsympathieke personen rondlopen. Maar die heb je overal. Zelf heb ik ook wel eens audits meegemaakt waarbij ik mij afvroeg waar ik in verzeild was geraakt. Auditoren die eerst anderhalf uur zichzelf aan het voorstellen zijn. Je krijgt hun hele carrièreverloop te horen van kleutertijd tot nu. Na deze uiteenzetting waren ze hard toe aan koffie. Tussen neus en lippen door werd nog even geïnformeerd of er iets geregeld wass voor de lunch.

Inmiddels ben je dan twee uur verder en moet de eigenlijke audit nog beginnen. Ja, zo krijg ik mijn dag ook wel vol. En dat terwijl het bedrijf zelf veel tijd en geld heeft geïnvesteerd om alle zaken netjes voor elkaar te krijgen. En de aanwezige directeur in die twee uur wel iets nuttigere had kunnen doen.

Wijsheid in pacht
Of auditoren die direct bij hun entree ’s ochtends willen laten merken dat zij de wijsheid in pacht hebben. Zo was ik extern adviseur bij een uitzendbureau dat ging certificeren voor VCU. Ze zaten net in een fonkelnieuw pand waarin veel aandacht was besteed aan veiligheid. Van een brandmeldsysteem tot rookmelders, vluchtwegen en nooduitgangen, AED, EHBO-middelen tot ontruimingsplattegrond. Alles was keurig voor elkaar.

Een schilder was nog wat restpuntjes aan het afwerken. Hij had zijn potten verf op de grond in een nis gezet waar ook een brandhaspel hing. De auditor zei geen woord over alle positieve punten. Hij stond stil voor de haspel en zei: “As er nu brand komt en u wilt bij de haspel, valt u over de potten verf." De toon voor de rest van de dag was gezet…

Criminelen
Ik begrijp eigenlijk wel dat er in zo'n geval wordt gesproken over gelegaliseerde criminelen, al is het wat overdreven. Gelukkig zijn er heel veel sympathieke auditoren met gevoel voor en kennis over uw branche. Die praktijkgericht zijn en hun werk goed doen. En mocht u ooit toch met iemand te maken hebben waar u niet tevreden over bent of het onterecht vindt hoe er geoordeeld wordt, dan kunt u zelf aan de bel trekken. Neem contact op met de certificerende instantie. Want de klant is nog altijd koning!

Heleen de Vries Lentsch is veiligheidskundige en schrijft voor VCAnieuws.nl maandelijks een blog over haar praktijkervaringen. 

Meer blogs van Heleen 
Als je helm maar goed zit
Kies altijd antwoord B
Miscommunicatie
WIl je even tekenen
Een veilige vakantie