Directeur undercover

Undercover boss: manier om de arbeidsveiligheid te verbeteren?

Bij SBS 6 zijn regelmatig uitzendingen van het programma 'Undercover Boss'. Een directeur van een grote onderneming gaat meedraaien in zijn organisatie als werknemer. Om onherkenbaar te zijn draagt hij of zij een vermomming. De bedoeling is om vanuit de positie van de werknemer te ervaren wat er speelt op de werkvloer. Wat gaat goed en wat niet? Hoe ervaren de medewerkers hun werk, en het beleid op het gebied van arbeidsomstandigheden en veiligheid vanuit de directie?

Dit levert bijzondere gesprekken op met medewerkers die soms al tientallen jaren voor hetzelfde bedrijf werkzaam zijn. Over het algemeen zijn ze heel openhartig en eerlijk over hun werk, maar ook over hun privésituatie. Ze maken tegelijkertijd de 'nieuwe collega' wegwijs in het bedrijf.

De medewerkers melden ook de minder leuke kanten van hun werk. Hoe onpraktisch een indeling van een werkplaats is; de al vier keer beloofde maar steeds weer uitgestelde komst van een nieuwe machine; productieprocessen en procedures waarvoor zij goede verbeteringen weten, maar waarin zij nooit zijn gehoord; of werkkleding die hen juist belemmert in het werk.

Tussendoor reageert de undercover directeur soms door al direct maatregelen...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 89,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!