Strengere regels voor rolsteigers

Ook kleine rolsteigers vallen voortaan onder de aangescherpte rolsteigernorm EN1004
Rolsteigernorm EN 1004 stelt strengere eisen aan steigers

De aangescherpte Europese rolsteigernorm EN 1004 (die aan het einde van het jaar ingaat) stelt strengere eisen die niet alleen gelden voor rolsteigers vanaf 2,5 meter platformhoogte, maar ook voor zogeheten kamersteigers van 0 meter hoogte. Bij deze kleine rolsteigers zijn voortaan extra stabiliteitsvoorzieningen bijvoorbeeld noodzakelijk.

“Rolsteigers lijken praktisch en onschuldig, maar zorgen toch voor veel ongevallen", zegt Clemens van den Enden, beleidsadviseur Veiligheid Bouwend Nederland. Daarom hebben Bouwend Nederland, samen met de vakbonden FNV en CNV, Gebouwschil Nederland en de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven (VSB) het A-blad Rolsteigers vernieuwd. Van den Enden: "Wij hopen hiermee ongelukken te kunnen voorkomen.”

Veiligheidsvoorschriften

De rolsteigernorm EN 1004 en het A-blad gelden voor rolsteigers met een hoogte tot 12 meter. De veiligheidsvoorschriften zijn aangescherpt. Zo zijn op de werkvloer voortaan heup- en knieleuningen en kantplanken verplicht. Tussenvloeren moeten heup- en knieleuningen hebben.

Ook bij een platform op 1 meter hoogte moet leuningwerk (heup- en knieleuning plus kantplanken) rondom zijn aangebracht. De rolsteiger moet van binnenuit worden beklommen. Bij een platformhoogte tot 1 meter moeten steigers aan vier zijden heupleuningen en aan drie kanten knieleuningen hebben.

Zoekwoorden
Rolsteigers