SSVV waarschuwt voor nieuwe fraude met diploma's

De SSVV waarschuwt voor oplichting waarbij niet erkende opleiders zelf diploma's uitgeven en registreren in eigen registers.

"Zij beweren te werken volgens onze kwaliteitsstandaarden en claimen samen te werken met een onafhankelijke partij die op deze kwaliteit toeziet. Nader onderzoek leert dan snel dat die ‘onafhankelijke partij’ helemaal niet zo onafhankelijk is en dat er gewoon dezelfde mensen achter zitten", zo schrijft de SSVV op haar website. 

Alleen in het Centraal Diploma Register van de SSVV (of die van België) kan een bedrijf nagaan of iemand een geldig VCA- of SOG-diploma heeft. "Controleer daarom altijd de registratie in het CDR én het CDR zelf." 

Het is niet de eerste keer dat er fraude met diploma's aan het licht komt. Eerder bleek dat oplichters vakkundig dit soort waardepapieren namaakten en die doorverkochten aan mensen die aan de slag wilden zonder een examen af te leggen. 

"Als werkgever of opdrachtgever wilt u zeker weten dat u met gekwalificeerde vakmensen werkt, die over de juiste diploma’s beschikken. Zoals een VCA-diploma voor het reguliere risicovolle werk, of een diploma uit de SSVV Opleidingengids (SOG) voor de uitvoering van specifieke risicovolle taken. Ook wilt u erop kunnen vertrouwen dat iemand met zo’n diploma ook echt de benodigde kennis en ervaring in huis heeft", stelt de SSVV.

De opdrachtgevers en -nemers uit 23 branches hebben gezamenlijk bepaalde aan welke eisen kandidaten moeten voldoen, om in aanmerking te komen voor een examen. Ook hebben zij gezamenlijk kwaliteitseisen aan examens gesteld en examencentra erkend.