Fraude met groot aantal examens, examinator aangehouden

Oplichting met examens

De Arbeidsinspectie heeft een 62-jarige examinator uit Friesland aangehouden voor vermoedelijke fraude met VCA-diploma's. Hij zou onder meer de juiste antwoorden zelf hebben ingevuld voor de kandidaten of ze hebben aangewezen. 

Samenwerking opleider

De examinator werkte daarbij vermoedelijk nauw samen met de opleider. Deze opleider richtte zich specifiek op kandidaten die moeite hebben met leren of die de Nederlandse taal onvoldoende machtig waren en bood een alles-in-één pakket aan. "Hij beloofde in zijn reclameslogan ook een slagingsgarantie. Dat is opvallend, want een opleider gaat niet over de uitslag van een examen. Een examinator hoort daarnaast onafhankelijk te zijn en niet samen te werken met een opleider", stelt de inspectie.

1300 diploma's ongeldig

De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) heeft in deze zaak 1.300 VCA-diploma's ongeldig verklaard. Bovendien is de examinator direct op non-actief gezet en vervolgens ontslagen. Het gaat om examens die tussen februari 2019 en januari 2021 in Leeuwarden zijn afgenomen. 

Niet-Nederlands

De zaak kwam aan het licht via toezichthouder Stichting Examenkamer. "Eind 2020 vond er bij een groep onvoldoende of niet Nederlands sprekende kandidaten een examen plaats", legt de inspectie uit. 

"Op dat moment was er toezicht van de Examenkamer. De kandidaten zakten toen allemaal. Vijf dagen later was er weer een examen voor dezelfde groep, maar dit keer zonder toezicht. Alle kandidaten slaagden toen wel voor het examen. Dat examen werd vervolgens ongeldig verklaard en de kandidaten moesten opnieuw examen onder toezicht doen. Alle kandidaten zakten vervolgens weer", aldus de inspectie.

Betrouwbaarheid

"Achteraf kan niet meer worden vastgesteld wie van de kandidaten het diploma terecht of op frauduleuze wijze hebben ontvangen. Omdat de betrouwbaarheid van het Centraal Diploma Register altijd gewaarborgd moet zijn, is besloten om de diploma’s van de hele groep kandidaten die in bovengenoemde periode op de betreffende locatie examen hebben gedaan, uit het CDR te verwijderen", aldus de SSVV in 2023 toen de fraude al aan het licht kwam.

In het Centraal Diploma Register kan worden gecheckt of een diploma nog geldig is of niet.

Zoekwoorden
Fraude
oplichting
examens
VCA