De zorgeloze werknemer en wie is verantwoordelijk als het toch misgaat?

Wie is aansprakelijk bij een arbeidsongeval?

Wie is aansprakelijk voor de schade bij een bedrijfsongeval? Op ons drukbezochte VCA Congres in Bunnik gaf oud-raadsheer mr. Chris Aarts van het Gerechtshof in Amsterdam uitleg over wie er in het civiele recht bij ongevallen op de werkplek kan worden aangesproken. Het soort dienstverband maakt voor de aansprakelijkheid niets uit. Niet alleen de ‘eigen’ werkgever kan worden aangesproken maar ook degenen die zeggenschap over een veilige werkplek hebben.

,,Als er een probleem is, kijkt iedereen weg. Als het misgaat, wijst iedereen naar een ander.” Met deze uitspraak van voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zet Aarts direct de praktijk neer zoals hij die bij het hof in Amsterdam met enige regelmaat tegenkomt. Hij toetst alle rechtszaken die hij samen met zijn collega’s behandelt aan artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin is de werkgeversaansprakelijkheid geregeld.

Meestal draait het om letselschade die een werknemer heeft opgelopen tijdens de uitoefening van het werk. In beginsel is de werkgever aansprakelijk voor de schade. Dit wordt het ongelijkheidscompensatiebeginsel genoemd. Dit omdat de verhouding werkgever en werknemer per definitie...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 91,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!