Campagne om bouwspraak te promoten

Foto van Bouwspraak

Bouwspraak - het communiceren op de bouwplaats via gebaren - moet beter tussen de oren van bouwvakkers komen. Om dat te bereiken, hebben de initiatiefnemers waaronder Bouwend Nederland en de vakbonden FNV en CNV een campagne opgezet om het communiceren door simpele, herkenbare hand- en armgebaren te promoten. Bouwspraak is een aantal jaren geleden in het leven geroepen.

Omgevingslawaai, verschilllende talen, steeds meer specialisten bij elkaar aan het werk en andere factoren leiden op een bouwplaats ertoe dat mensen elkaar niet altijd verstaan. Terwijl een heldere communicatie ongevallen voorkomt.

"Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege een lawaaiige omgeving blijken een cruciale rol te spelen in onveilige situaties. Bouwspraak is ontwikkeld om meer veiligheid te creëren op bouwplaatsen en projectlocaties. De 'taal' moet onderdeel van ieders vakmanschap worden", vinden de initiatiefnemers.

Daarom proberen zij met een aantal video's de gebaren opnieuw onder de aandacht te brengen. In september volgt een tool.

Op de website van bouwspraak staan de hand- en armgebaren in acht talen uitgelegd. De gebaren zijn bedoeld om anderen snel te waarschuwen, aan te sturen of te beschermen. Zo bestaan er tekens voor 'kijk', 'stap weg', 'bel de brandweer' of gehoorbescherming.