Aanhoudingen voor fraude met VCA-examens

(Update van eerder bericht)
Aanhoudingen fraude

De Arbeidsinspectie heeft een examinator en een opleider van Pontifex Certificatie aangehouden die vermoedelijk hebben gefraudeerd met examens voor VCA-diploma's. 

Beide verdachten hadden volgens de inspectie "een buitensporig hoog slagingspercentage van kandidaten". In totaal blijkt het te gaan om 5762 diploma’s die zijn behaald gedurende examens waarbij verdachte examinator en opleider samenwerkten. Deze diploma’s moeten daarom ongeldig worden verklaard.

Het begon op te vallen dat als de verdachten er niet waren, het slagingspercentage een stuk lager lag. Sommige mensen vroegen specifiek naar de inzet van de verdachten voor examens.

“Bij de eerste signalen hebben wij meteen actie ondernomen”, zegt Nick Meijer, directeur-eigenaar van Pontifex Certificatie. “Na een intern onderzoek is in samenwerking met de SSVV en De Examenkamer de Arbeidsinspectie ingeschakeld. Vervolgens hebben wij op alle mogelijke manieren onze hulp aangeboden bij hun onderzoek. Fraude kan en mag namelijk geen plek hebben in welk examenstelsel dan ook. We zijn ontdaan door deze fraudezaak en de vermoedelijke rol van de examenleider daarin.” 

De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV), eigenaar van het examenstelsel, onderzoekt nu welke VCA-diploma’s ongeldig verklaard moeten worden. Het onderzoek richt zich alleen op de diploma’s die zijn behaald bij de aangehouden examenleider in samenwerking met de opleider, aldus Pontifex.

Dit onderzoek loopt nog. De woningen van de verdachten zijn doorzocht. Net als twee andere woningen van verdachten die meegewerkt zouden hebben. Onder meer administratie, gegevensdragers en 30.000 euro aan contant geld is in beslag genomen.

Eerder dit jaar werd in een andere fraudezaak ook al een examinator gearresteerd. Ironisch genoeg reageerden klanten van Pontifex destijds hierop. Zij maakten zich zorgen of de gearresteerden een examenleider van Pontifex Certificatie (en hun kandidaten) betrof. "Geen zorgen: dat is niet het geval!", schreef Pontifex toen nog op LinkedIn. 

 

Nota bene:

Indien een VCA-diploma ongeldig wordt verklaard, verschijnt hiervan een melding bij het behaalde diploma in het Centraal Diploma Register. Werkgevers kunnen via dit openbare register van SSVV verifiëren of een VCA-diploma geldig is.

"Examenkandidaten die menen onterecht gedupeerd te zijn, kunnen contact opnemen met Pontifex Certificatie. Zij kunnen gedurende één jaar, vanaf het moment dat het diploma ongeldig wordt verklaard, gratis een nieuw VCA-examen inplannen. Op die manier kunnen zij aantonen over de juiste kennis te beschikken en een rechtmatig diploma behalen", aldus de directeur van Pontifex op LinkedIn. De website van de opleider is echter offline. 

 

 

Zoekwoorden
Fraude
examens