Welke eisen moeten er gesteld worden aan bedrijfsverbanddozen?PrintPrint

VGM Checklist VCA , hoofdstuk 7, Voorbereiding op noodsituaties eist dat bedrijven op georganiseerde wijze effectief reageren in geval van noodsituaties. De nodige EHBO-middelen op werkplek/project, inclusief eventuele specifieke middelen in verband met mogelijke bijzondere blootstellingen moeten in voldoende mate en in de juiste staat van onderhoud aanwezig.

Met de invoering van de Arbowet zijn ook de verplichtingen t.a.v. de 'Verbanddoos A' en de 'Verbanddoos B' komen te vervallen. Om tegemoet te komen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven naar de inhoud en samenstelling van een goede, op de werksituatie toegesneden 'Basis Bedrijfsverbanddoos' heeft het Oranje Kruis een richtlijn uitgebracht.

Het Oranje Kruis stelt zich op het standpunt dat verbanddozen moeten zijn samengesteld op basis van kwaliteit, doeltreffendheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Hoewel er in elk bedrijf altijd één of meer opgeleide bedrijfshulpverlener(s)aanwezig moeten zijn, moeten ook mensen zonder specifieke kennis van eerste hulp de verbanddoos kunnen gebruiken voor het verzorgen van kleine verwondingen.

Tevens zijn voor de bedrijfsverbanddoos de volgende zaken van belang: 

  • de verbanddoos moet binnen handbereik zijn (binnen een halve minuut beschikbaar);
  • de bedrijfsverbanddoos moet duidelijk zichtbaar op ooghoogte met een wandklem aan wand bevestigd zijn;
  • de bedrijfsverbanddoos dient regelmatig gecontroleerd te worden. Bij voorkeur ieder half jaar, maar vaker wanneer de risicofactoren in het bedrijf dat vereisen. De verbanddoos dient na ieder gebruik gecontroleerd te worden waarbij ontbrekende middelen worden aangevuld.

De inhoud van bedrijfsverbanddoos b universeel is:

10 wondpleisters textiel 10 x 6 cm
4 snelverbanden (K) 6 x 8 cm steriel
2 snelverbanden (K) 8 x 10 cm steriel
6 steriele gaaskompressen 1/16
6 gaaskompressen 5 x 5 cm steriel
3 elastische windsels 4 m x 6 cm
2 elastische windsels 4 m x 8 cm
1 rol synthetisch watten 3 m x 10 cm
2 pakje zig zag watten 10 gram
3 driekante doeken
1 hechtpleister Normaal 5 m x 2,5 cm
1 knievormige schaar RVS
1 RVS pincet
2 paar disposable Latex handschoenen
1 set veiligheidsspelden van 6 stuks
10 alcoholdeppers
1 EHBO-handleiding

Tip: Om te voorkomen dat er veel materiaal moet worden weggegooid, doordat het over de datum is, kun je ervoor kiezen om binnen een organisatie te werken met eenvoudige verbandtrommels en op cruciale plaatsen in het pand uitgebreide trommels te hangen.