Is een heftruckcertificaat geldig voor alle heftrucks?PrintPrint

Vanaf 1 juli 2015 heeft Nederland ook de rijbewijscategorie ’T rijbewijs’. Dit rijbewijs geldt voor alle tractoren en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).

Een heftruck die op de openbare weg komt, valt ook onder de definitie van een MMBS, waardoor vanaf 1 juli 2015 mogelijk een rijbewijsverplichting geldt.

Wetgeving bepaalt dat het T-rijbewijs niet alleen voor tractoren geldt, maar ook voor alle motorrijtuigen met beperkte snelheid. Dit is een categorie van voertuigen die allemaal niet harder mogen en kunnen dan 25 km/uur. Een soort verzamelcategorie, omdat binnen deze categorie shovels, heftrucks, verreikers, grasmaaiers, teruggekeurde vrachtwagens, terminaltrekkers et cetera vallen. Vanaf 1 juli geldt voor het besturen op de openbare weg van voertuigen uit deze categorieën dus het T-rijbewijs.

Uitzonderingen
Er zijn wel uitzonderingen in de wetgeving opgenomen. Deze zijn op te delen in twee groepen:

  • Voertuigen die worden ingezet voor maaien, onkruid bestrijden (tankinhoud van minimaal 100 liter), vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Deze voertuigen mogen, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk, niet breder zijn dan 1,30 meter en mogen niet een inrichting hebben om een aanhangwagen of machine te trekken.
  • Heftrucks, niet breder dan 1,30 meter, die gebruikt worden voor het laden/lossen van een voertuig in de directe omgeving van een bedrijfshal of magazijn. De heftruck mag niet gebruikt worden om aanhangwagens of verwisselbare machines te trekken.

Bron: EVO

 

Lees ook: VCA en heftrucks