VCA en petrochemie: een explosief mengsel?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en is bedoeld om de arbeidsveiligheid te verhogen. Naast de bekende VCA* en VCA** is er een derde certificatieniveau: VCA Petrochemie. De kern van VCA is opgesloten in de risicobeheersing van werkzaamheden. Daarin worden specifiek de eisen van het Arbobesluit gevolgd (is dus arbeidsveiligheid).

Bij ons staat persoonlijke veiligheid hoog op de agenda. Kreten als ‘werk veilig of werk niet’, LMRA, start werkbesprekingen en oogrondes, en dan alle controle op pbm’s. Je wordt door iedereen aangesproken als je je helm niet draagt of als je zonder veiligheidshesje rondloopt. En je komt de plant niet eens op als je geen VCA hebt. Laat je pasje maar zien! Trapleuningen met ‘houd mij vast dan hou ik van jou’ of meer van dat soort stickers. Think safe, life saving rules. En het levert vast meer veiligheidsbewustzijn op. HSE is er maar druk mee.

En toch wringt dat. Ergens zegt een stemmetje in mijn hoofd dat we wat vergeten, dat we wat belangrijks over het hoofd zien. Dat we vergeten om aandacht te hebben voor procesveiligheid.

Dus die aannemer heeft VCA en die heeft zijn pbm’s, toolboxen en LMRA op orde. Maar weet...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 89,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!