Generieke Poort Instructie (GPI): verhoging van de veiligheid op de werkvloer of een melkkoe?

GPI: voor de veiligheid of de inkomsten? Zorgt de GPI voor een veiligere werkvloer?

Beoogt de Generieke Poort Instructie (GPI) een verhoging van de veiligheid op de werkvloer of is het gewoon een melkkoe?

De GPI - sinds 1 april verplicht op alle grote bouwplaatsen in Nederland - is een initiatief voortvloeiend uit de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB). Deze GCVidB is opgericht door een aantal bouwondernemingen en opdrachtgevers.

Bij de introductie ervan sprak Stef Blok (toenmalig minister voor Wonen en Rijksdienst) uit dat bedrijven die deze verklaring ondertekenen hun verantwoordelijkheid nemen voor het creëren van een veilige werkomgeving. Dat hij daarmee de suggestie wekte dat bedrijven die de code niet tekenen deze verantwoordelijkheid niet nemen, zal hij vast niet hebben bedoeld.

Feit is wel dat de GPI inmiddels verplicht is op de bouwplaatsen van aannemers die de Governance Code Veiligheid in de bouw hebben ondertekend. Dat niet alleen: veel van de aannemers stellen de GPI verplicht op al hun bouw- en onderhoudslocaties. Een aanzienlijk verruiming van de oorspronkelijke scope.

Alleen maar mooi, hoor ik u zeggen: er vinden in de bouw veel (te veel) ongevallen plaats. Alle initiatieven om dit aantal terug te brengen, zijn meegenomen...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 85,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!