VCA-beleid creatief verweven in de organisatie

Soms lijkt het alsof een bedrijf alles op het gebied van veiligheid goed geregeld heeft. Het is VCA-gecertificeerd, er is een VGM-beleidsverklaring getekend, dus het zal wel goed zijn. Is dat werkelijk zo? Een kijkje achter de schermen bij een VCA-audit waaruit bleek dat de directeur eigenlijk geen idee had waarvoor hij zijn handtekening had gezet.

De directeur voelde zich niet op zijn best toen ik tijdens de VCA-audit vroeg wat er nu eigenlijk in zijn VGM-beleidsverklaring staat. Hij heeft de beleidsverklaring ondertekend, maar waarvoor hij nu getekend heeft, was hem eigenlijk niet duidelijk. In ieder geval heeft de directeur vertrouwen in zijn adviseur. Natuurlijk klopt de arbobeleidsverklaring, die door de adviseur is opgesteld, inhoudelijk. Maar wat ik nu als VCA-auditor zo graag zie, is dat de directeur in zijn eigen woorden opschrijft welke koers hij wil gaan varen op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Dan weet je dat er in zo’n bedrijf echt werk wordt gemaakt van veiligheid.

Geboren ondernemer
Een ondernemer dient over veel eigenschappen te beschikken. Of je nu als als ondernemer geboren wordt of dat het ondernemerschap aan te leren is, feit is dat in al de...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 91,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!