Nadenken over ongevallen

Het uiteindelijke doel van het VCA-systeem is de veiligheid op de werkvloer te borgen. Bij deze doelstelling denk je in eerste instantie niet aan ongevallen. De VCA-checklist heeft in hoofdstuk 12 duidelijke criteria geformuleerd om juist wél na te denken hoe te handelen in geval van een ongeval.

Het valt mij op dat deze procedure vaak onderbelicht is. Er wordt verwezen naar een ongevallenformulier, maar dan houdt het eigenlijk op. En dat is nu juist niet de bedoeling.

Als auditor krijg ik vaak te horen: “Het VCA-systeem werkt prima, weer geen ongevallen”. Uiteraard is dat prima. Maar toch voldoet het niet aan de doelstelling van de VCA-vraag 12.1. Hierin wordt expliciet gevraagd naar het inzicht van actuele VGM-prestaties.

VGM-prestaties
Veel bedrijven kunnen niet aantoonbaar maken dat de VGM-prestaties gepubliceerd zijn. Een van de minimumeisen is dat periodiek, maar ten minste één keer per jaar, de ongevalcijfers gepubliceerd  worden. Dat betreft niet uitsluitend de ongevallen met verzuim. Alle ongevallen, dus ook ongevallen met aangepast werk en ongevallen zonder verzuim, dienen gepubliceerd te worden. Juist bij de laatste twee categorieën gaat het vaak fout. Die worden niet...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 91,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!