Wie mag welk arbeidsmiddel keuren?

Verwarring over keuring

Wet- en regelgeving
In Nederland heeft een werkgever te maken met verschillende wetten en normen. De productveiligheid van arbeidsmiddelen is vastgelegd in de Warenwet en de Arbowet regelt de arbeidsveiligheid. Het is niet altijd gemakkelijk wie welke arbeidsmiddelen mag keuren. Mag het door eigen werknemers worden gedaan, of moet de keuring worden gedaan door een externe deskundige?

Een arbeidsmiddel is de benaming voor alle voorwerpen waarmee wordt gewerkt op een arbeidsplaats. Bekende voorbeelden hiervan zijn gereedschappen, zoals slijpmachines en schroevendraaiers, draaibanken, lasapparatuur en vorkheftrucks, maar ook ladders en steigers. Arbeidsmiddelen moeten periodiek worden onderhouden en gekeurd om te blijven voldoen aan een niveau van veiligheid.

Hoe vaak keuren?
Het keuren van arbeidsmiddelen en PBM's moet constant plaatsvinden. Gebruikers van arbeidsmiddelen en PBM's zouden voor elk gebruik ervan een gebruikerscontrole moeten uitvoeren waarbij het te gebruiken arbeidsmiddel of PBM visueel wordt beoordeeld. Verder heeft de werkgever te maken met verplichte keuringen, waarbij arbeidsmiddelen en PBM's door een deskundige moeten worden gekeurd. De meest...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 85,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!