Wel of geen kopie ID voor VCA-examen?

De media staan bol van de aandacht en vragen rondom identiteitsfraude. Oplichters doen veel moeite om achter onze ID-gegevens te komen, bijvoorbeeld door het stelen van paspoorten of ID-bewijzen, babbeltrucs en pishing mails. Met een kopie kunnen ze een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten, waardoor het slachtoffer voor enorme kosten kan komen te staan.

Ook organisaties vragen vaak om een kopie van een identiteitsbewijs. Een aantal organisaties is dit wettelijk verplicht (bijvoorbeeld de werkgever bij indiensttreding en banken), maar de meeste niet. Veelal is het voldoende om je ID-kaart te tonen. Op de website van het College Bescherming Persoonsgegevens (www.autoriteitpersoonsgegevens.nl) kun je terugvinden welke ondernemingen een kopie mogen maken. Kopieën worden vaak goed bewaard, maar lang niet altijd!

ID op de bouwplaats
Ook op bouwlocatie wordt regelmatig gevraagd naar een kopie ID. Het College Bescherming Persoonsgegevens zegt hier het volgende over:

Afbeelding verwijderd.

Besluit je toch een kopie ID-bewijs af te geven, ook al hoeft dat niet volgens de wet? Scherm dan in ieder geval bepaalde informatie af, bijvoorbeeld je handtekening, BSN-nummer en pasfoto. Een...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 89,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!