‘War on talent’: een leven lang leren

ontwikkel je talenten

Schaarste aan relevante talenten, demografische ontwikkelingen, de toenemende kennisintensiviteit, eisen in managementsystemen en veranderingen van organisatiestructuren creëren een steeds grotere afhankelijkheid van talent, en dus een ‘war on talent’.

Voor veel organisaties is dit een serieuze worsteling. Door druk vanuit opdrachtgevers vindt er een verschuiving plaats van competenties binnen organisaties. Waar in het verleden genoegen werd genomen met medewerkers op LBO-niveau, wordt nu voor het uitvoeren van dezelfde werkzaamheden minimaal MBO-niveau gevraagd. En dat geldt ook voor de verschuiving van MBO-niveau naar HBO-niveau. Volstond het VOL-VCA-diploma, nu is de vraag minimaal een MVK-diploma. En automatisch schuift de eis van MVK-diploma door naar HVK-diploma. Naast deze opwaardering van opleidingsniveau komen er steeds meer branchespecifieke eisen met betrekking tot diploma’s en/of certificaten om de hoek kijken. Hoe ga je als bedrijf of organisatie om met deze verschuiving.

Managementsystemen
Kenmerkend voor de meest recente managementsystemen is het hoofdstuk ‘competenties’. Bij de norm ISO 9001:2008 werd dit nog als volgt beschreven: ‘Personeel dat werkzaamheden...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 89,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!