LOTOTO. Wat is het en waarom is het zo belangrijk?

 LOTOTO. Oftewel: stopzetten en vergrendelen, markeren en controleren.

Veel (bijna) ongevallen gebeuren als een installatie of machine is uitgeschakeld voor onderhoud of als gevolg van een storing of calamiteit. Dat is een opvallend gegeven, want het verhelpen van storingen, onderhouden, reinigen en vervangen van onderdelen beslaat maar enkele procenten van de totale bedrijfstijd.

Natuurlijk weet iedereen wat gedaan moet worden om dit soort werkzaamheden veilig uit te voeren aan machines en installaties. Mensen weten zelf wel of er veilig kan worden gewerkt. Maar is er evenveel vertrouwen dat een collega niet per ongeluk het apparaat of de installatie weer aanzet terwijl er nog aan wordt gewerkt?

Zo gaat het namelijk vaak mis. Een operator of andere monteur heeft niet in de gaten dat er nog iemand anders aan het sleutelen is en zet de machine, pomp of installatie weer aan of dit gebeurt automatisch zodra de (ver)storing is opgelost/de calamiteit is verholpen. 

Om  werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat de machine of installatie helemaal uit staat en niet meer kan worden opgestart voordat het werk helemaal klaar is. Dit noemen we veilig stellen of Lock Out, Tag Out, Try Out (LOTOTO). Oftewel: stopzetten en...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 85,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!