VGM-werkplekinspecties naar Vlaams voorbeeld

VGM-werkplekinspecties naar Vlaams voorbeeld

Werkplekinspecties kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. In de praktijk blijkt de ene methode wel effectiever dan de andere. In een serie van drie artikelen en een formulier gaan wij dieper in op verschillende aanpakken. Als laatste een Vlaams voorbeeld.

Een goede werkgever neemt veiligheid, gezondheid en welzijn van de medewerkers serieus. Daarom laat hij of zij onder meer werkplekinspecties uitvoeren, een bekend instrument.

De operationeel leidinggevenden dienen de werkplek minimaal eenmaal per maand te inspecteren. De werkgever signaleert hierdoor op tijd onveilige situaties en kan daardoor ongevallen voorkomen. 

Bovendien bevordert die hiermee het veiligheidsbewustzijn.

Op een metaalbedrijf in de Belgische provincie West-Vlaanderen, dat VCA-P gecertificeerd is, worden de werkplekinspecties met een ‘vooruitstrevende stijl’ uitgevoerd. Dit kan een suggestie zijn om eens op een andere manier, een effectieve werkplekinspectie uit te voeren.

 

Op welke wijze worden de werkplekinspecties uitgevoerd?

De operationeel leidinggevende (de ‘meestergast’) voert daar maandelijks per operationele werkplek een werkplekinspectie uit. Er is een procedure...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 89,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!