Gebruik werkbak hangend aan een hijskraan

Werken vanuit een bak aan een kraan mag niet meer

Werken vanuit een werkbak hangend aan een hijskraan mag alleen in zeer uitzonderlijke gevallen. Alleen als er geen andere meer geëigende arbeidsmiddelen of werkmethoden beschikbaar zijn, mag er zo op hoogte worden gewerkt. De bepalingen voor een werkbak gelden ook voor een werkplatform.

Deze nieuwe wetgeving is per 1 juli 2020 van kracht gegaan met een wijziging van artikel 7.23d van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Per 1 januari 2022 zijn de regels weer aangepast. De windbeperking is van 7 m/s naar 13,8 m/s gegaan. Het werkplan dient nog steeds door de werkgever opgesteld te worden, maar niet langer hoeft een gecertificeerde veiligheidskundige betrokken te worden.

 

Flowschema ter bepaling of de inzet van een werkbak gerechtvaardigd is

Op het Arboportaal heeft het Ministerie SZW de ‘Leidraad werken met een werkbak (of een werkplatform)’ gepubliceerd. In deze leidraad is een flowschema opgenomen ter bepaling of de inzet van een werkbak gerechtvaardigd is. De noodzaak om met een werkbak veilig te werken, moet worden aangetoond in een schriftelijk werkplan, waarbij dit flowschema een handig hulpmiddel is. Van elke onderstaande opeenvolgende stap uit het flowschema dient een...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 91,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!