Wat zijn de verschillen tussen VCA 2008/5.1 en VCA 2017/6.0?

Nieuwe VCA, wat is er veranderd?

De VCA 2017/6.0 is vrijgegeven. In eerste instantie lijkt het dat er niet veel is veranderd. ,,Best begrijpelijk. Neem bijvoorbeeld een populair en goed verkopend automodel. Dat wordt door de fabrikant niet helemaal ‘overhoop’ gehaald. De kenmerken van het oude vertrouwde model blijven gehandhaafd", zegt hoger veiligheidskundige Wilbert Timp. 

Hetzelfde geldt voor de VCA-checklijst. Die is al meer dan 25 jaar een ‘bestseller’. Echter ook een vertrouwd model moet worden aangepast aan de huidige stand van zaken. Dat is gebeurd. De begrippen ‘zzp’er’ en ‘onderaannemer’ worden explicieter benoemd. Communicatie, en met name VGM-communicatie, heeft een veel prominentere rol. De Toolbox-meeting krijgt meer aandacht. De toevoeging ‘meeting’ houdt in dat er sprake dient te zijn van een fysieke bijeenkomst. 

Ondanks alle mogelijkheden op het gebied van sociale media, is er volgens Timp voor gekozen om een toolbox-meeting te organiseren. Door het stijgend aantal arbeidsongevallen wat mogelijk met taalbelemmeringen heeft te maken, wordt nu een preventieve actie vereist. Indien er wordt gewerkt met anderstaligen, dan moet er een communicatieplan gemaakt worden.  

Voor VCA-nieuws legde Timp...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 91,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!


Source URL: https://www.vcanieuws.nl/vcapraktijk/artikelen/wat-zijn-de-verschillen-tussen-vca-200851-en-vca-201760