Van VG- naar VGM-functionaris

Recent kreeg het thema Milieu meer nadruk in de VCA norm: De VG-functionaris is opgewaardeerd tot VGM-functionaris. Wat betekent dat in de praktijk?

Per 1 oktober 2016 is een aantal wijzigingen doorgevoerd in de VCA 2008/5.1 norm. Daarbij heeft het thema Milieu meer nadruk gekregen: De VG-functionaris is opgewaardeerd tot VGM-functionaris. Wat betekent dat in de praktijk?

We wachten nog op de nieuwe versie van de VCA-checklijst. Dat wil niet zeggen dat er achter de schermen van het huidige VCA 2008/5.1 schema niets gebeurt;  integendeel. Per 1 oktober 2016 heeft het centraal college van deskundigen VCA (CCVD-VCA) een aantal wijzigingen doorgevoerd in de VCA 2008/5.1 norm. Wat vooral opvalt is dat de omschrijving VG-functionaris opgewaardeerd is tot VGM-functionaris.  Waar nu VG-functionaris wordt geschreven in de normvragen, moet vanaf oktober 2016 VGM-functionaris gelezen worden.

Even het geheugen opfrissen. Waar staat de afkorting VCA ook alweer voor? De C en A zijn over het algemeen bekend: ‘Checklijst’ en ‘Aannemerij’. Maar de V dekt niet helemaal de lading: die staat niet alleen voor Veiligheid, maar ook voor Gezondheid en Milieu. Op dat ‘Milieu’ gaan we hier wat dieper in.

VCA vraag 1.2: Is er een veiligheids- en gezondheidsfunctionaris aangesteld binnen het bedrijf?

Doelstelling

De coördinatie van...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 91,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!


Source URL: https://www.vcanieuws.nl/vcapraktijk/artikelen/van-vg-naar-vgm-functionaris