Ongewenst gedrag en de VCA-checklijst

Ongewenst gedrag in de VCA

Wat heeft ongewenst gedrag te maken met de VCA-checklijst? Misschien meer dan het op eerste oog lijkt. Acht van de elf VCA-hoofdstukken maken een koppeling naar het onderwerp ‘ongewenst gedrag’.

Beladen onderwerp

Ongewenst gedrag is en blijft een lastig en ongemakkelijk onderwerp. Wat is ongewenst gedrag? Wanneer is gedrag ongewenst? Waarom is gedrag ongewenst? Wie voert ongewenst gedrag uit? Hoe ontstaat ongewenst gedrag?

Wat het antwoord ook is, het blijft een beladen onderwerp. Aan de andere kant, er moet aan gewerkt worden om herhaling van allerlei misstanden van ongewenst gedrag te voorkomen.

Onder ongewenst gedrag vallen agressie (intimidatie of lichamelijk geweld), pesten (buitengesloten, genegeerd of getreiterd om iemands uiterlijk, geloof, sekse), discriminatie (vergelijkbaar met pesten en dan op het gebied van bijvoorbeeld nationaliteit, etnische achtergrond of handicap) en seksuele intimidatie (onder meer knijpen in billen, seksueel getinte opmerkingen).

Taken VCA-gecertificeerde bedrijven

Voor VCA-gecertificeerde bedrijven ligt een belangrijke taak. In dit artikel wordt een selectie gemaakt om dit onderwerp op de kaart te zetten met gebruik van het VCA-systeem...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 91,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!


Source URL: https://www.vcanieuws.nl/vcapraktijk/artikelen/ongewenst-gedrag-en-de-vca-checklijst