Maak veiligheidsgedrag praktisch

Bob, Hein en Guus

"Hoe kun je gedrag beïnvloeden? Hoe maken wij veiligheid praktisch zodat het werkt?" Met deze vragen begon organisatiepsycholoog Jules Heineman zijn betoog tijdens het VCA Congres.

Mensen zijn heel goed in het verzinnen van allerlei regels en smoezen om iets niet te doen. Hoe intelligenter hoe meer redenen mensen zich kunnen bedenken, zegt hij. Dat gebeurt veelal onbewust. "Dat is het moeilijke."

Onbewust

"We maken de hele dag keuzes. Voortdurend staan wij voor dilemma’s en zijn er interne stemmen die ons voorhouden iets wel of niet te doen. Maar wie wint er?" Om mensen bewust te maken van deze processen, bedacht hij een methode. Hij geeft de stemmen in het hoofd een naam: Hein en excuus-Guus.

Als je de stemmen benadert in de derde persoon is het makkelijker grip te krijgen op het waarom je bepaalde, en dan vooral de positieve, keuzes maakt. Net als bij 'ik ben de bob' (ik drink nu geen alcohol zodat ik kan rijden). Deze succesvolle overheidscampagne BOB (Bewust onbeschonken bestuurder) werkt hetzelfde.

Excuses

Hein is het stemmetje dat je aanmoedigt je uit te spreken en het goed te doen. Excuus-Guus zijn de dingen die we onszelf voorhouden en die ons eigenlijk voor de gek...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 91,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!


Source URL: https://www.vcanieuws.nl/vcapraktijk/artikelen/maak-veiligheidsgedrag-praktisch