Maak 'lastige' werkplekinspecties inzichtelijk door een mindmap

Maak 'lastige' werkplekinspecties inzichtelijk door een mindmap

Werkplekinspecties kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. In de praktijk blijkt de ene methode wel effectiever dan de andere. In een serie van drie artikelen gaan wij dieper in op verschillende aanpakken. Na de 'klassieke' afvinklijsten nu de aanpak van de mindmap.

In mijn rol als auditor krijg ik soms het gevoel dat de uitgevoerde werkplekinspecties niet helemaal gegaan zijn zoals bedoeld. Mijn aanname is dat sommige bedrijven op vrijdagmiddag de vermaledijde checklijsten invullen. Het kan nog erger: enkele dagen vòòr de audit worden nog snel even twaalf werkplekinspecties-formulieren ingevuld. Het hoeft er tenslotte maar één per maand te zijn. Wordt gedacht.

Het doel is dan om alsnog aan de eis van één werkplekinspectie per maand en per project te voldoen. Ik begrijp dat volkomen. Voldoe je als bedrijf niet aan de eis, kan een tekortkoming het gevolg zijn. Soms lukt het en af en toe prikt de auditor het ballonnetje lek.

En dat is jammer. De doelstelling van de VCA-vraag rond werkplekinspecties is duidelijk: VGM-inspecties signaleren tijdig afwijkingen in werkplekcondities, gedrag en handelingen van medewerkers. Door adequaat te handelen, kunnen corrigerende maatregelen...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan vanaf

€ 91,00

per jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!


Source URL: https://www.vcanieuws.nl/vcapraktijk/artikelen/maak-lastige-werkplekinspecties-inzichtelijk-door-een-mindmap