Infrabedrijven testen koelvesten tegen hittestressPrintPrint

En aantal bouwbedrijven in de infrastructuur test deze zomer het dragen van koelvesten tegen oververhitting van bouwvakkers. Hittestress vormt een groot risico. De afgelopen jaren zagen de bedrijven de incidenten toenemen.

Risicofactoren

Medewerkers met een slechte conditie, een extreem laag gewicht (minder dan 50 kg) of een hoog vetgehalte lopen meer risico's. Ook bouwvakkers met hart- en vaatziekten, die geneesmiddelen gebruiken of zwanger zijn, hebben een hogere kans op uitdrogingsverschijnselen en flauwte. 

Omgevingsfactoren

De zon hoeft nog niet eens fel te schijnen, aldus leverancier Wiltec van de koelvesten in een verklaring. Een warme omgeving is genoeg om ‘warmtestuwing’ te krijgen. Ook factoren als wel of geen wind, de ondergrond, de aard van de werkzaamheden hebben invloed op de warmte.

Gezondheidsrisico's

Warmtestuwing kan leiden tot een hitteberoerte (met beschadiging aan het zenuwstelsel tot gevolg), -krampen, -uitslag en -uitputting. Uitputting zorgt voor verminderde concentratie en dat vergroot weer het risico op ongevallen.

Praktijkvoorbeeld

VolkerRail testte de vesten al eerder. "Wij kwamen tot de ontdekking dat deze voor verkoeling kunnen zorgen tijdens de werkzaamheden. Soms kan het koelvest niet tijdens de werkzaamheden zelf worden gedragen - bijvoorbeeld bij elektrowerk of brandgevaarlijke werkzaamheden - echter blijkt uit tests dat wanneer het koelvest in de pauzes aan wordt gedaan de lichaamstemperatuur zich binnen een aantal minuten herstelt. Er vindt dan een soort reset plaats, waarna de medewerker zich weer een stuk prettiger voelt. De toepassing van het koelvest maakt nu onderdeel uit van het hitteprotocol dat we binnen VolkerRail hebben geïntroduceerd", zegt veiligheidskundige Tim Habing bij VolkerRail.

Pilot

Heembouw, Van Kaathoven en Van Hattum en Blankevoort doen mee aan de pilot. De resultaten worden later bekend gemaakt. 

 

Bekijk ook:

Bescherm je mensen tegen hittestress (poster)