De multiculturele bouwplaats verbaal de baasOp bouwprojecten spreken vakmensen tegenwoordig allerlei verschillende talen. Een op de vier bouwvakkers komt uit het buitenland. Soms werken op een groot project wel mensen met 25 verschillende nationaliteiten. Al deze mensen hebben ook een andere achtergrond.  “Let daarom niet alleen op de voertaal, maar houdt eveneens rekening met deze cultuuraspecten”, stelt proces- en veiligheidsmanager Ton Minnaard van BAM Infra.

Timmerlieden uit Polen kijken gezagsgetrouw op tegen de oudste vakman op het werk, ook al heeft die persoon geen leidinggevende functie. “Daarmee moet je rekening houden”, aldus Minnaard in zijn bijdrage op het tweejaarlijkse VCA Congres in oktober.

Verstaanbaar

Op een multiculturele bouwplaats liggen allerlei gevaren op de loer. Niet alleen kunnen die ontstaan doordat mensen elkaar niet begrijpen. Veel vaklieden die naar Nederland komen, hadden in hun land van herkomst een heel ander beroep. Technische vaktermen, en al helemaal in een andere spreektaal, zijn hierdoor minder vanzelfsprekend. Bovenal bemoeilijken dit soort ingewikkelde woorden juist de verstaanbaarheid.

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan voor

€ 85,-

p/jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!