'Cultuur kun je niet meten, maar gedrag wel'Beloon veilig gedrag

"Cultuur kun je niet meten, maar gedrag wel." Dat stelt dr. Marius Rietdijk van de Vrije Universiteit Amsterdam in zijn bijdrage op het VCA Congres dat op 28 oktober online plaatsvond. Door een gedragsanalyse te doen, leer je gedrag ook echt begrijpen. Doorloop zeven stappen om het veiligheidsgedrag te verbeteren en begeleidt mensen zo naar veiliger handelen.

Mensen gaan volgens Rietdijk veiliger werken als je het gewenste gedrag beloont. Doe dat vooral door iemand persoonlijke aandacht te geven en niet door een materiële prikkel. Vaak hebben bedrijven vooral aandacht voor productief gedrag in plaats van veiligheidsgedrag. 

Valkuilen

Trap bovendien niet in de valkuil om alleen maar waarschuwingsbordjes op te hangen, te dreigen, straffen of te negeren, zo waarschuwt Rietdijk. Mensen worden boos of angstig en dat werkt veiligheid niet in de hand. "Door te belonen worden mensen blij."

Juist dat stimuleert. Mensen raken intrinsiek gemotiveerd en zelfs gepassioneerd. Daarmee kom je verder, zo stelt de spreker op het congres. "Stuur niet op negatief gedrag."

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan voor

€ 85,-

p/jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!