'Controleer om VCA-fraude te voorkomen altijd eerst het CDR'PrintPrint
SZW brengt mogelijke fraude met VCA-certificaten aan het licht

Raadpleeg altijd eerst het Centraal Diploma Register (CDR) om te controleren of iemand ook echt VCA-gecertificeerd is. Dit omdat er nog altijd wordt gefraudeerd, stelt de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV).

,,Het CDR is de enige garantie dat iemand het betreffende diploma ook echt heeft behaald", aldus de SSVV in een reactie op een mogelijk nieuw geval van fraude met VCA-certificaten. De Inspectie SZW onderzoekt de zaak. 

Een bedrijf uit Rotterdam zou hebben gejoemeld met vorkheftruckcertificaten, certificaten voor de steigerbouw en VCA-certificaten. SZW vermoedt dat de eigenaar valse certificaten opmaakte en die tegen betaling verstrekte. De kopers hoefden daarom geen examen af te leggen.

,,Wanneer personen een valselijk opgemaakt certificaat kopen en waarschijnlijk ook geen cursus hiervoor hebben gevolgd, komt de veiligheid in hun werkomgeving in gevaar. De certificaten zijn juist bedoeld om de veiligheid op de werkplek en het veilig werken te waarborgen", benadrukt de inspectie.

De SSVV is het hiermee helemaal eens. ,,Helaas is dit soort fraude nooit helemaal te voorkomen. Maar we proberen die samen met onze stelselpartners, VCA Infra en de Stichting Examenkamer, wel zo goed mogelijk tegen te gaan." Daarom worden alle VCA-diploma's in het CDR geregistreerd.

Over hoe de vermoedelijke fraude aan het licht is gekomen en om hoeveel valse certificaten het gaat, kan een woordvoerster van SZW niets zeggen. Dit omdat het strafrechtelijk onderzoek nog loopt.

Zo deden vorige week rechercheurs van de inspectie onderzoek in de woning in Rotterdam en namen daar de administratie en gegevensdragers in beslag. Later beslist het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie of het bedrijf en de eigenaar voor de rechter moeten verschijnen. De natuurlijk en de rechtspersoon worden beiden gezien als verdachte.