(advertorial) Waarom is dakrandbeveiliging zo belangrijk?PrintPrint
Dakrandbeveiliging

De vraag stellen is hem beantwoorden. Of je nou van plan bent om zelf het dak op te gaan voor een dak reparatie of professionele vaklui inschakelt: werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Je bent daarom wettelijk verplicht om veiligheidsmaatregelen te treffen voor aanvang werkzaamheden. Zo voorkom je de blootstelling aan valgevaar. Doe je dit niet, dan kun je rekenen op forse sancties. Er wordt streng op gecontroleerd door Inspectie SZW. En niet zonder reden. Jaarlijks zijn er nog steeds dodelijke slachtoffers te betreuren.

Wanneer is dakrandbeveiliging verplicht?

Ga je werkzaamheden uitvoeren vanaf 2,5 meter hoogte, dan gelden er Europese richtlijnen. Je bent dan verplicht om valbeveiligingsmiddelen te gebruiken. Dit kunnen persoonlijke veiligheidsmiddelen zijn, maar ook collectieve valbeveiliging. Daarnaast moet je ook valbeveiliging aanbrengen bij risicovolle werkzaamheden op een hoogte minder dan 2,50 meter. Denk bijvoorbeeld aan werken boven wegen of open water, maar ook langs verkeerswegen of op of nabij uitstekende delen. Daarnaast spreekt men ook van valrisicoverhogende omstandigheden, als je werkt met risicovol gereedschap zoals messen en/of machines. Ook voor deze situaties moet een valbeveiliging oplossing aanwezig zijn.
 
Tijdelijke of permanente valbeveiliging?

Afhankelijk van de bouwwerkzaamheden, kun je de afweging maken of tijdelijke valbeveiliging volstaat. Vinden er regelmatig onderhouds- of reparatiewerkzaamheden op hoogte plaats? Dan kun je een permanente valbeveiliging overwegen. Veel voorkomende situaties waar gekozen wordt voor vaste dakrandbeveiliging zijn werkzaamheden aan daken met zonnepanelen, afzuigsystemen, telecominstallaties of airconditioningssystemen. Je herkent deze installaties aan de vast verankerde hekwerken wat aan de randen is gemonteerd. Dit kan je ook nog flink wat geld besparen ten opzichte van tijdelijke dakrandbeveiliging. Het kost immers tijd om de boel op- en af te breken. Tijdelijke dakrandbeveiliging kan daarentegen wel weer bij uitstek geschikt zijn voor klussen die binnen een dag afgerond kunnen worden. Laat de installatie altijd doen een specialist in dakbeveiliging, want dan weet je zeker dat de hekwerken voldoen aan de strengste veiligheidsnormen. Dat is wel zo prettig!

 

Advertorial