(advertorial) Laadpalen veilig installeren

Laadpalen

Nederland heeft de grootste laadpaaldichtheid van Europa. Dit komt enigszins door ons kleine land. Aan de andere kant komt het doordat Nederland grote stappen maakt volgens het klimaatakkoord! Nederlanders stappen massaal over op elektrisch rijden. Elektrisch rijden kan alléén als je je auto kan opladen. In Nederland geen gebrek aan laadpalen, want we hebben de grootste laaddichtheid van Europa. Maar hoeveel laadpalen hebben wij eigenlijk als klein land? En wat zijn eigenlijk de regels omtrent laadpalen en het installeren daarvan? Je leest het in dit artikel.

Laadpaalmanie in Nederland

Volgens de ANWB staan er in januari 2022 ruim 81.000 laadpunten in Nederland. In Europa staan ruim 200.000 openbare laadpalen. Dat betekent dat wij als klein kikkerlandje een heel groot aandeel hebben in de laaddichtheid van Europa. Het voordeel aan 81.000 laadpunten in Nederland is dat er altijd wel een laadpaal in de buurt is. In de toekomst wordt dit aantal alleen maar meer, want het aantal elektrisch rijdende mensen stijgt nog steeds. Sterker nog, de Nederlandse overheid schat dat er tegen 2030 1,7 miljoen laadpalen nodig zijn.

Trend: meer laadpalen aan huis

Vanaf 2030 mogen er geen nieuwe traditionele brandstofauto’s worden geproduceerd. Alles moet elektrisch zijn. Dat betekent dat we in de komende jaren veel nieuwe elektrische auto’s gaan zien. Deze auto’s moeten worden opgeladen. En hoe makkelijk is het als de elektrische rijder dit gewoon aan huis kan doen, zonder publieke laadpaal? Bij Lanova Laadpalen kun je onder andere een laadpaal kopen.

De trend laat ons ook zien dat laadpalen steeds slimmer worden en worden aangesloten op zonnestroominstallaties. Deze slimme laadpaal maakt gebruik van een app en kan het dal- en piektarief van elkaar onderscheiden. Dat in tegenstelling tot de openbare laadpaal. Die heeft één vast tarief waar je aanzienlijk meer voor betaalt dan thuis.

Regels installeren laadpaal

Kortom, er ligt voldoende werk in het verschiet als je laadpalen installateur wil worden. De beste kans ligt bij het installeren van openbare laadpalen. De installatie op privélocaties is relatief eenvoudig ten opzichte van publieke locaties. Daar moet de weg soms opengebroken worden, er is een zware kabelinfrastructuur nodig én je hebt te maken met een stukje intelligente techniek.

Het is daarom enorm interessant om goede trainingen en cursussen te volgen waar je leert om een (openbare) laadpaal veilig aan te sluiten. De vraag naar erkende installateurs is groot! Allereerst heb je dan een training installatie laadpalen nodig. Verder wil je een VCA-certificaat halen, waarmee je aantoont dat je veilig werkt. Ook is het handig als je kan werken volgens de norm NEN 3140. Deze stelt allerlei relevante eisen voor laagspanningsinstallaties. Met dit certificaat toon je aan dat je veilig kan werken, zowel met als zonder elektrische installaties.

 

 

ADVERTORIAL