Artikelen

Rond examen af voor 17.00 uur

De nieuwe coronamaatregelen hebben ook invloeg op de VCA/SOG-examens. Die moeten voor 17.00 uur zijn afgerond. Ook zullen examenlocaties in de avond gesloten zijn. Houd hiermee rekening. Examencentra kunnen hierover meer informatie geven.

In het geval van examens op scholen moet er rekening worden gehouden met de maatregel dat mondkapjes weer verplicht worden, benadrukt de SSVV. Vooralsnog gelden deze richtlijnen voor een periode van drie weken.

"Wij volgen de berichtgeving en adviezen vanuit de Rijksoverheid en het RIVM op de voet. Daarbij kan het nodig zijn om de richtlijnen voor examinering te herzien en hiernaar te handelen. Uiteindelijk beslist het examencentrum of het examen op een veilige en verantwoorde wijze verzorgd kan worden", aldus de SSVV.

 

 

VGM-werkplekinspecties naar Vlaams voorbeeld

Werkplekinspecties kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. In de praktijk blijkt de ene methode wel effectiever dan de andere. In een serie van drie artikelen en een formulier gaan wij dieper in op verschillende aanpakken. Als laatste een Vlaams voorbeeld.

Een goede werkgever neemt veiligheid, gezondheid en welzijn van de medewerkers serieus. Daarom laat hij of zij onder meer werkplekinspecties uitvoeren, een bekend instrument.

De operationeel leidinggevenden dienen de werkplek minimaal eenmaal per maand te inspecteren. De werkgever signaleert hierdoor op tijd onveilige situaties en kan daardoor ongevallen voorkomen. 

Bovendien bevordert die hiermee het veiligheidsbewustzijn.

Op een metaalbedrijf in de Belgische provincie West-Vlaanderen, dat VCA-P gecertificeerd is, worden de werkplekinspecties met een ‘vooruitstrevende stijl’ uitgevoerd. Dit kan een suggestie zijn om eens op een andere manier, een effectieve werkplekinspectie uit te voeren.

 

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan voor

€ 85,-

p/jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!

Duitse diploma's blijven voorlopig geldig

De Duitse SCC 2011-certificaten en -diploma's blijven voorlopig geaccepteerd. Ook nu de VCA 2008/5.1 waarop de Duitse Sicherheits Certifikat Contraktoren (SCC) - de Duitse versie van de VCA - is gebaseerd, binnenkort verloopt. Hiermee vervalt formeel de wederzijdse erkenning. 

Door een nieuwe afspraak tussen de accreditatie-instellingen waaronder de SSVV kunnen Nederlandse en Belgische bedrijven met een VCA-certificaat en medewerkers met een VCA-diploma in Duitsland aan de slag. Duitse bedrijven kunnen met een SCC-certificaat en medewerkers met een SCC-diploma in Nederland en België aan het werk.

Overgangstermijn

"Natuurlijk willen we niet dat Nederlandse en Belgische opdrachtgevers vanaf 2 oktober bedrijven en medewerkers uit Duitsland aan de poort gaan weigeren. Daarom blijven we in Nederland (SSVV) en België (Contractor Safety Management, CSM) de Duitse SCC 2011-certificaten en de bijbehorende diploma’s ook na die datum voorlopig accepteren, in elk geval tot er nieuwe afspraken zijn gemaakt tussen de SSVV, CSM en het Duitse DAkkS. Zo voorkomen we problemen voor bedrijven en medewerkers", zo stelt de SSVV.

Maak 'lastige' werkplekinspecties inzichtelijk door een mindmap

Werkplekinspecties kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. In de praktijk blijkt de ene methode wel effectiever dan de andere. In een serie van drie artikelen gaan wij dieper in op verschillende aanpakken. Na de 'klassieke' afvinklijsten nu de aanpak van de mindmap.

In mijn rol als auditor krijg ik soms het gevoel dat de uitgevoerde werkplekinspecties niet helemaal gegaan zijn zoals bedoeld. Mijn aanname is dat sommige bedrijven op vrijdagmiddag de vermaledijde checklijsten invullen. Het kan nog erger: enkele dagen vòòr de audit worden nog snel even twaalf werkplekinspecties-formulieren ingevuld. Het hoeft er tenslotte maar één per maand te zijn. Wordt gedacht.

Het doel is dan om alsnog aan de eis van één werkplekinspectie per maand en per project te voldoen. Ik begrijp dat volkomen. Voldoe je als bedrijf niet aan de eis, kan een tekortkoming het gevolg zijn. Soms lukt het en af en toe prikt de auditor het ballonnetje lek.

(advertorial) De beste kabeltape voor ieder podium

bouwtape

De brede plakband collectie

Iedereen kent tape of plakband. Het wordt gebruikt om dozen dicht te plakken of een cadeautje van een feestelijke verpakking te voorzien. De meest bekende merken plakband zijn wel Scotch en Tesa. Plakband is een onmisbaar kantoorartikel.

Soorten en maten

Plakband is er in verschillende maten en materialen. De meest bekende zijn de PP en PVC-plakband. Enkelzijdig plakband wordt het meest gebruikt om in te pakken of om dingen te herstellen. Om die reden is er onzichtbaar plakband. Het is tape wat nauwelijks opvalt, maar ook onzichtbaar is bij het maken van kopieën met een kopieerapparaat.
Tape heeft een glad oppervlak. Er bestaat plakband waar je met een ballpoint op kunt schrijven. Het oppervlak is enigszins mat.

Dubbelzijdig

Plakband is er ook met een dubbelzijdige kleeflaag. Het wordt gebruikt om vloerbedekking te bevestigen of om lichte voorwerpen op de muur te hangen zoals een poster. In feite is het een gereedschap en een alternatief voor spijkeren, schroeven en boren. De dubbelzijdige kleefband is verkrijgbaar op rol, maar ook als kleefkussentjes.

Niet langer coronadispensatie voor verlopen diploma's

De SSVV verleent geen dispensatie meer voor diploma's die tijdens de coronaperiode zijn verlopen. De regeling is per 1 juli geschrapt. De organisatie gaat ervan uit dat mensen weer 'normaal' examen kunnen doen.

Diploma's die tussen 15 december en 20 april waren verlopen, bleven geldig tot 1 juli. Tijdens deze periode mochten de houders van een B-VCA, VOL-VCA, VIL-VCU, SOG-petrochemie en SOG-steigerbouw met een verlopen papiertje doorwerken.

Medewerkers van VCA- en VCU-gecertificeerde bedrijven die binnen drie maanden na hun indiensttreding hun diploma moesten, kregen eveneens respijt. Maar ook deze regeling is van de baan.

Infrabedrijven testen koelvesten tegen hittestress

En aantal bouwbedrijven in de infrastructuur test deze zomer het dragen van koelvesten tegen oververhitting van bouwvakkers. Hittestress vormt een groot risico. De afgelopen jaren zagen de bedrijven de incidenten toenemen.

Risicofactoren

Medewerkers met een slechte conditie, een extreem laag gewicht (minder dan 50 kg) of een hoog vetgehalte lopen meer risico's. Ook bouwvakkers met hart- en vaatziekten, die geneesmiddelen gebruiken of zwanger zijn, hebben een hogere kans op uitdrogingsverschijnselen en flauwte. 

Omgevingsfactoren

De zon hoeft nog niet eens fel te schijnen, aldus leverancier Wiltec van de koelvesten in een verklaring. Een warme omgeving is genoeg om ‘warmtestuwing’ te krijgen. Ook factoren als wel of geen wind, de ondergrond, de aard van de werkzaamheden hebben invloed op de warmte.

Gezondheidsrisico's

Warmtestuwing kan leiden tot een hitteberoerte (met beschadiging aan het zenuwstelsel tot gevolg), -krampen, -uitslag en -uitputting. Uitputting zorgt voor verminderde concentratie en dat vergroot weer het risico op ongevallen.

Bouwvakkers nog altijd blootgesteld aan risico's

Bouwvakkers worden nog altijd te vaak blootgesteld aan risico's. Dat concludeert kenniscentrum Volandis in het Bedrijfstakverslag 2019-2020. Toch is het verzuim laag. Medewerkers met gezondheidsklachten werken meestal door.

In de bouw zien artsen geregeld klachten aan het bewegingsapparaat, moeite met horen en handeczeem. De aantallen beroepsziekten zijn hoog voor aandoeningen van het bewegingsapparaat, lawaaigehoorschade en psychische ziekten. 

Gevaarlijke stoffen

De klachten ontstaan door verschillende oorzaken, onder meer omdat zij worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Volgens de werknemers in de bouw en infra krijgen zij het meest te maken met stof. "Zij (h)erkennen vaak het gevaar van blootstelling aan gevaarlijke stoffen niet. Dit is zorgelijk omdat de meest voorkomende stofsoorten, steen- en houtstof, kankerverwekkend zijn. Vaak openbaart de ziekte zich na het moment van pensionering", aldus Volandis.

Van blootstelling aan uiteenlopende stoffen, noemen medewerkers het vaakst stof. 

Fysiek

VGM-werkplekinspecties: populair, maar ook doeltreffend?

Werkplekinspecties kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. In de praktijk blijkt de ene methode wel effectiever dan de andere. In een serie van drie artikelen gaan wij dieper in op verschillende aanpakken. Wij beginnen bij de 'klassieke' afvinklijsten.

Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat het niet effectief is als een checklijst uit het digitale archief wordt gehaald en wordt voorzien van een nieuwe datum. Toch gebeurt dit in de praktijk geregeld. Een werkplekinspectie schiet dan het doel voorbij.

 

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan voor

€ 85,-

p/jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!

Maak een directiebeoordeling effectief en SMART

De directie dient jaarlijks te beoordelen of het VCA-systeem geschikt, passend en doeltreffend is en leidt tot verbetering van het VCA-systeem van de organisatie.

De ene directeur laat zich geregeld bijpraten over de veiligheid binnen zijn bedrijf, terwijl de andere leidinggevende dit liever aan anderen overlaat. Op het gebied van directiebeoordelingen is dus nog veel winst te halen. Een directeur kan hiaten opmerkingen en verbeteringen doorvoeren voor de toekomst. Een goede directiebeoordeling brengt de VGM-risico's in kaart en maakt inzichtelijk wat beter kan.

 

Wat is de directiebeoordeling?

De beoordeling van de effectiviteit van uw VCA-systeem wordt de directiebeoordeling, ook wel ‘management review’ genoemd. De directie dient jaarlijks te beoordelen of het VCA-systeem geschikt, passend en doeltreffend is en leidt tot verbetering van het VCA-systeem van de organisatie.

 

Welke toegevoegde waarde kan een directiebeoordeling hebben?

Directiebeoordelingen kunnen - naast een verplichte vraag voor certificering - van toegevoegde waarde zijn, door te zorgen dat de directie stilstaat bij de VGM-prestaties van de organisatie (en het VCA-systeem) en een goed beeld krijgt van wat de VGM-risico’s op de werkvloer zijn en welke verbetermogelijkheden er zijn. 

 

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op VCA Nieuws?

Dat kan voor

€ 85,-

p/jaar

Met een abonnement op VCA Nieuws hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net!

Pagina's

Abonneren op Artikelen